Táborozni- nem táborozni...-ez itt a kérdés 2020-ban.

Táborozásról, koronavírus idején, őszintén- Tábor újratervezés 2020.A napokban nagyon sokat hallottunk a korlátozások fokozatos feloldásáról, örömteli képek kezdenek felderengeni a vidék életéből, melyek reménnyel töltenek el mindannyiunkat az előző két hónap bezártságához és a megváltozott életkörülményeinkhez képest. A gyerekek majd két hónapja nem találkoztak a barátaikkal,napi több órát töltenek online, a szülők a mindennapi feladatok mellett most jobban igyekeznek segíteni saját szüleiknek, hiszen ők a veszélyeztetett korosztály, és majd két hónapja keményen helyt állnak a pedagógiai pályán is, egy személybe ötvözve az idegennyelv, ének és matematika és irodalom szakos tanárok összes képességét.. fogy a szabadság, fogy a türelem, lassan a motiválatlanság is begyűrűzik a nappali tanuló asztalokra.

Kint csodaszép idő van...és egy vírus, ami ellen hónapok óta otthon küzdünk fertőtlenítővel, maszkkal, gumikesztyűvel és távolság tartással...az a bizonyos social distance. De hogyan alakul a nyár, mi lesz a táborokkal? Kell valami megoldás ez nem kérdés, de valóban a táborozás, táboroztatás a legjobb megoldás ebben a helyzetben? Táborvezetőként nagyon sok kollégával beszélgettem a témáról, bár sokan különböző álláspontos vagyunk, mindannyiunkban nagyon sok a kérdőjel az idei évvel kapcsolatban. Ennek nagy részét valószínüleg a napokban az operatív törzs tisztázni fogja, és kialakul a kép, így most az érzéseinket, gondolatainkat udom megosztani:


Mindannyiunknak nagyon hiányzik az önfeledt táborozás, nyaralás, pihenés élménye, de a tádoroztatás minden esetben, minden percben a tábor nyitástól a zárásig óriási felelősség, mely egy személyben a táborvezetőt terheli. Így volt ez a veszélyhelyzet előtt is.. a rizikó nem nagyobb mint békeidőben, ha a feltételeket tudjuk biztosítani, és azok elégségesek a biztonsághoz..de elég-e tábori logós ninjamaszkot húzni a gyerekekre ahhoz, hogy a gyerek biztonságban legyen egy hétig, hiszen a kézfertőtlenítő, és a megfelelő higiénés körülmények megteremtése eddig is alap követelmény volt.. Békeidőben (nem veszélyhelyzet esetén)egy igényes táborszervező februártól kezdi szervezni a tábor személyzetét, akiknek Eü-kiskönyvvel kell rendelkezniük, érvényes tüdőszűrővel. A tábor programját, utazást, szállást, uszodát, étkeztetést, takarítást..etc. Bejelentjük táborunkat a terüleg illetékes Járási Hivatal Állat és Népegészségügyi Osztályán, akik a tábor ideje alatt bármikor ellenőrízhetik, hogy minden rendben folyik-e a gyerekek ellátásban.Büszkék vagyunk arra, hogy évről évre minden vizsgálat rendben találta tábori életünk körülményeit. A táboroknak minden időben a gyerekeknek önfeledt szórakozást, felfedezést, a szülöknek a biztonságban tudás megnyugató érzését kell garantálni. Táborainkban a szervezhető, általunk alakítható programokat maximális igényességgel igyekszünk kialakítani, de ebben a járványhelyzetben az általunk nem kontrollálható területek a táboraink megtartása ellen szólnak. Meg tudjuk szervezni, hogy a gyerekek külön sátrakban aludjanak, de nem tudjuk megölelni Őket, ha félnek este a sötétben,nem ülhetünk be mesét olvasni a sátorba. Meg tudjuk szervezni, hogy 10 főnél többen ne legyenek egy csoportban, de hogyan oldjuk meg, hogy az 1-4.évfolyamos gyerekek 5 napon át ne menjenek közel egymáshoz.

Tudunk kezelni egy darázscsípést, amiből naponta kető biztos van, de ha kificamodik a bokája, vagy komolyabb hogyan visszük be azonnal az SBO-ra a gyerkőcöt? (Ne értsetek félre, minden tisztelet az egészségügyi dolgozóké!Nem a szervezés, vagy a mentő a kérdés, hanem a szülő szemszögéből is próbáljuk nézni..." a táborból be kell vinni a kórházba a gyermekemet"- alapesetben is pánik!!) Ha már pánik: ha valaki megfázik, ami ennél a korosztálynál egy ott alvós táborban turnusonként könnyen előfordul és köhögni kezd, vagy belázasodik-hogyan járunk el úgy, hogy mindenki biztonságban legyen, és hogy a beteg gyerek ne legyen megbélyegezve...jól ismerem ez esetben a protokollt,de egy ilyen helyzet nagyon szenzitív, lehet vak lárma, és lehet komoly is.. Eddig is kötlelző volt a fertőtlenítés, amit mi nagyon fontosnak tartunk, és igen, az a tábor vagyunk,akik a nomád programok mellett nagy hangsúlyt fektetünk a tisztaságra, minden táborlakót kötelezően küldünk fürdeni és fogatmosni esténként, napi többször kezet mosni, de minden turnusban vannak olyan "nagy túlélő-szemfényvesztő" srácaink akik jobban tudnak takarékoskodni a tiszta ruhával, fogkrémmel,tusfürdővel mint a társaik. Erdei és outdoor táborokat szervezünk, tudunk olyan programot, hogy a ne találkozzanak emberekkel, nem megyünk központi helyekre, magunk vagyunk, de hogyan tudjuk garantálni, hogy a különböző területről érkező gyerekek tuti nem vírushordozók?

Táborozás után ajánljam-e a két hét karantént a gyerekeknek, ha igen, akkor kell, megérte az egy hét tábor? Ha nem, miért nem, hiszen nem tudjuk szűrni a jelentkezőket.Tíz éve táboroztatunk,közel 100 turnust kísértünk eddig. Nekünk is minden évben óriási élémény, de mint látjátok rengeteg a kérdés, és amíg nem tisztul a táborok helyzete felelőtlennek és korainak tartom a tematikus tábori turnusok reklámozását is. Tudjuk hogy nagyon nagy a kereslet, hogy a kínálat kisebb lesz, mint a 2010-es évben, ebből a tényből és az új helyzetből adódóan valószínűleg a tábori árak is magasabbak lesznek majd. Csapatunk jelenleg ott nem alvós alternatív megoldásokat tervez.

Biztos vagyok benne, hogy lesznek önfeledt közös nyári élményeink, de hogy milyen formában, azt még nem tudjuk megmondani. Amit nagy biztonsággal, felelősségteljesen tudunk az, hogy a NATÚRA KLUB 5-7 napos ott alvós táborokat a 2020-as évben nem szervez. Türelmeteket kérjük, az új programokkkal hamarosan jelentkezünk.

192 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése